Project Description

Barcelona, 23 i 24 de novembre de 2016

Aquest novembre, l’aliança Escola Nova 21 ha organitzat, juntament amb la UNESCO i l’OCDE, un simposi per contribuir a fer confluir el coneixement internacional sobre el propòsit educatiu i els fonaments de les pràctiques d’aprenentatge amb la recerca i el treball de canvi educatiu existents al nostre país. El simposi es va dur a terme a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de Barcelona i va tenir una conferència inaugural de l’exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza, sobre els reptes de l’educació al món d’avui, vint anys després de l’Informe Délors, que ell mateix va impulsar. Abans, havien inaugurat el simposi el conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Raül Romeva; el rector de la UPF, Jaume Casals, i la vicerectora de la UOC, Marta Aymerich.

Escola Nova 21, l’aliança promoguda entre altres per Unescocat, té l’objectiu de contribuir durant tres anys a empoderar mestres, famílies i societat per moure el sistema educatiu en la direcció que marca l’Agenda 2030: cap a un propòsit veritablement competencial que afavoreixi que infants i joves puguin esdevenir persones autònomes amb una vida plena, i cap a unes pràctiques d’aprenentatge que responguin al coneixement de com les persones aprenen.

La reflexió de la UNESCO sobre el propòsit educatiu, amb els seus dos grans informes sobre Educació (Faure i Delors), així com el darrer Repensar l’educació i el treball que ha engegat més recentment per repensar l’aprenentatge en un món complex; i l’OCDE, amb els treballs precedents sobre pràctiques d’aprenentatge de la iniciativa Innovative Learning Environments (ILE) i l’actual estudi Innovative Pedagogies for Powerful Learning, aporten els principals marcs de referència sobre els quals desenvolupar el procés de canvi, i que Escola Nova 21 ha sintetitzat en el marc d’escola avançada.

El simposi ha possibilitat la confluència del treball de recerca d’acadèmics de diverses universitats catalanes, responsables d’escoles i instituts i representants de l’administració educativa i la local, amb el treball sobre educació al segle XXI de la UNESCO, representada per l’expert en Recerca i Prospectiva Educativa Carlos Vargas, i del Centre de Recerca i Innovació Educatives de l’OCDE, representat pel seu director, David Istance. Així, s’ha connectat el coneixement i expertesa internacional amb el treball de transformació educativa existent al sistema educatiu català.

Propòsit competencial en un món complex, pràctiques fonamentades d’aprenentatge competencial, els reptes de l’avaluació i com fer possible el canvi educatiu, han estat els quatre àmbits temàtics principals de reflexió, a més de diversos grups de discussió sobre aspectes més concrets que s’hi relacionen. Va cloure el simposi la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz

Programa complet del Simposi Educatiu

Podeu reviure l’Acte Inaugural del Simposi Educatiu aquí:

Acte Inagural del Simposi sobre Canvi Educatiu

Federico Mayor Zaragoza – Intervenció inagural

Vídeo resum del Simposi

Conclusions i cloenda del Simposi