El simposi sobre el nou informe mundial de la UNESCO aplega 60 experts al Parlament per a reflexionar sobre els reptes de l’educació de cara el 2050

El passat 3 de juny va tenir lloc el Simposi sobre el nou informe mundial sobre educació de la UNESCO “Reimaginem Junts els nostres futurs: Un nou contracte social per a l’educació”, un acte organitzat per CATESCO i el Fòrum els Futurs de l’Educació al Parlament de Catalunya, en col·laboració amb la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya, la Fundació Bofill, l’Institut d’Estudis Catalans, el Consell Escolar de Catalunya i el Consell Interuniversitari de Catalunya. 

L’esdeveniment va comptar amb la participació de 60 persones expertes del sector educatiu, incloent-hi acadèmics i representants de les universitats catalanes, d’entitats educatives i socials, de l’administració educativa, directors de centres educatius i diputats, els quals van rebre la benvinguda al simposi per part de la M.H. Sra. Laura Borràs, Presidenta del Parlament de Catalunya.

L’informe “Reimagining Our Futures Together. A New Social Contract For Education”, que es va presentar el novembre de 2021, es tracta del document més important sobre educació des de l’Informe Delors de 1996 i l’ha elaborat al llarg de dos anys la Comissió Internacional sobre Els Futurs de l’Educació, creada per la UNESCO el 2019 amb l’ambició de reinventar com el coneixement i l’aprenentatge poden transformar el futur de la humanitat i del planeta. “Per construir futurs pacífics, justos i sostenibles, cal transformar l’educació mateixa”, diu l’Informe, i per això reclama a governs, societat civil, professionals i ciutadania col·laborar cap a un nou contracte social per a l’educació per les pròximes tres dècades.

El simposi del passat 3 de juny pretén ser, doncs, una contribució a la conversa global que promou la UNESCO per a forjar aquest nou contracte social per a l’educació. I per aquest motiu va comptar amb la participació especial del Prof. António Nóvoa, president del comitè de recerca i de redacció de la Comissió Internacional dels futurs de l’Educació de la UNESCO, que va fer la presentació dels principis clau i les propostes més rellevants de l’informe, emfasitzant la concepció de l’educació “com a bé públic i comú per a construir els nostres futurs junts”, tot donant pas al debat posterior dividit en quatre blocs seguint la pròpia estructura de l’informe: 

  • Part I: «Equitat i inclusió davant futurs incerts»: amb la presentació de la Prof. Aina Tarabini-Castellani Clemente (UAB) i de Maribel Tarrés Fernández, directora de l’Institut Jaume Cabré, de Terrassa. 
  • Part II (1): «Per a què, què i com aprendre davant els reptes col·lectius»: amb la presentació del Prof. Carles Monereo Font (UAB) i de Iolanda Arboleas Jara, antiga directora de l’Institut de Sils. 
  • Part II (2): «Docents, escoles i entorn en un context canviant»: amb la presentació del Prof. Jordi Collet i Sabé (UVic-UCC) i de Raúl Martínez Robles, director de l’Escola La Maquinista, de Barcelona.
  • Part III: «Recerca, innovació i cooperació global»: amb la presentació de la Prof. Davinia Hernández Leo (UPF) i de Coral Regí Rodríguez, antiga directora de l’Escola Virolai, de Barcelona.

Finalment, l’H. Sr. Josep Gonzàlez Cambray, Conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, va fer la cloenda de l’acte.

RETRANSMISSIÓ DEL SIMPOSI
Accediu a l’informe en català
Accediu al programa