Project Description

ODS 16 SOBRE DRETS HUMANS:
EL CAS DE L’ESTAT ESPANYOL

En un acte paral·lel a la 40a sessió del Consell de Drets Humans de Nacions Unides advocats i experts internacionals en drets humans van debatre sobre processos judicials controvertits contra l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i reunió i a l’autodeterminació a l’Estat espanyol.

L’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats per l’ONU el 2015, il·lustren que, a totes les escales, des del local fins al global, el desenvolupament i la sostenibilitat estan estretament relacionats i requereixen que els ciutadans globals actius s’enfrontin als grans reptes que vindran.

Els Drets Humans són un dels pilars de l’Agenda 2030, que ofereix una oportunitat única per intentar fer realitat els Drets Humans de tots. L’assoliment d’un desenvolupament sostenible i de tot el potencial humà no és possible si els drets humans no estan garantits a tothom. Hem de promoure societats pacífiques, justes i inclusives amb accés igualitari a la justícia i basades en el respecte als drets humans, en estats amb un estat de dret i govern efectiu a tots els nivells, amb institucions eficaces, responsables i transparents.

Els 17 ODS són integrats i indivisibles, però a l’acte centrem la nostra atenció en la importància de l’ODS 16, promoure societats pacífiques i inclusives per al desenvolupament sostenible, proporcionar accés a la justícia per a tothom i construir a tots els nivells institucions efectives, inclusives i que rendeixin comptes, per als Drets Humans.

Ens agradaria subratllar la importància d’“institucions efectives, inclusives i que rendeixin comptes a tots els nivells” i el fet que, tal com es veu als objectius de l’ODS 16, per garantir el respecte i l’assoliment dels drets humans, hem d’arribar a un“ accés igualitari a justícia per a tothom ”(16.3),“ presa de decisions sensible, inclusiva, participativa i representativa a tots els nivells ”(16.7) i“ accés públic a la informació i protecció de les llibertats fonamentals ”(16.10).

La participació de tots els països és necessària per assolir els ODS. No només en països en vies de desenvolupament o en conflicte, o on les institucions estan menys estructurades, sinó que tots els països han de fer passos cap a institucions més eficients, responsables i inclusives a tots els nivells, per contribuir a un desenvolupament sostenible i, especialment, per garantir el respecte als drets humans. Ens agradaria subratllar els reptes que han de fer front els països desenvolupats amb institucions estructurades i consolidades, destacant les debilitats, les deficiències i les males pràctiques a combatre.

En aquest acte paral·lel hem considerat el nostre context més immediat, com a organització catalana, en el moment en què l’Estat espanyol viu moviments socials i polítics molt desafiants que posen a prova el sistema institucional sobre com respondre a nous reptes extraordinaris i rellevants. Ho vam fer analitzant processos judicials controvertits sobre l’exercici del dret a la llibertat d’expressió i reunió i de l’autodeterminació a l’Estat espanyol, que van ser presentats per advocats i experts internacionals en drets humans.

PARTICIPANTS:

  • Sr. Olivier Peter, advocat defensor de Jordi Cuixart, president d’Òmnium i líder social jutjat i empresonat per organitzar manifestacions pacífiques
  • Sra. Amaia Izco, advocada defensora en el judici de l’incident d’Altsasu, on un grup de joves van ser acusats de terrorisme i sentenciats a 13 anys de presó per una baralla de bar amb agents de la guardia civil fora de servei
  • Dra. Neus Torbisco, professora de Dret Internacional al Graduate Institute for International and Development Studies, Ginebra
  • Sr. Michel Tubiana, President Honorari de Euromed Rights

MODERADOR:

  • Dr. Eduard Vallory, president d’Unescocat