Project Description

El 21 de març de 2022, la UNESCO i Catesco van presentar a l’auditori de La Pedrera de Barcelona el nou informe sobre educació de la UNESCO “Reimaginem junts els nostres futurs: Un nou contracte social per a l’educació”, una invitació cap a un diàleg social i global sobre l’educació, per a repensar i actuar junts, i reimaginar els nostres futurs plegats.

L’informe “Reimagining Our Futures Together. A New Social Contract For Education” es va fer públic el novembre de 2021, a la 41ena Conferència General de la UNESCO. Es tracta del document més important sobre educació des de l’Informe Delors de 1996 i l’ha elaborat al llarg de dos anys la Comissió Internacional sobre Els Futurs de l’Educació, creada per la UNESCO el 2019 amb l’ambició de reinventar com el coneixement i l’aprenentatge poden transformar el futur de la humanitat i del planeta. “Per construir futurs pacífics, justos i sostenibles, cal transformar l’educació mateixa”, diu l’Informe, i per això reclama a governs, societat civil, professionals i ciutadania col·laborar cap a un nou contracte social per a l’educació per les pròximes tres dècades.

Aquest acte a La Pedrera forma part del llançament i difusió d’aquest nou informe per part de la UNESCO, com a punt de partida d’un debat global per a forjar un nou contracte social per a l’educació. Així, la UNESCO convida a organitzar esdeveniments i fòrums de debat, i compartir les reaccions, idees i propostes a través del web de la iniciativa Futures of Education, com en el cas de l’acte de presentació de la versió en català.

La presentació de l’informe va anar a càrrec del Dr. Sobhi Tawil, director d’innovació i futur de l’aprenentatge de la UNESCO i responsable de la iniciativa Futures of Education, que va emfatitzar que “davant del punt d’inflexió vital del planeta i la humanitat i la necessitat de reequilibrar les nostres relacions entre uns i altres, amb el planeta i la tecnologia, cal renovar l’educació per a forjar futurs pacífics, justos i sostenibles”. 

A l’acte també hi van intervenir:

  • Eduard Vallory, president de Catesco, que va donar la benvinguda als assistents tot destacant que el nou contracte social que reivindica l’informe, “ha de reparar injustícies mentre treballem per al futur i per altra banda, ens ajuda a no oblidar el més important de l’educació: la vida amb sentit i dignitat”.
  • Laura Cassany, mestra a l’Escola Immaculada de Vilassar, Laura Sànchez, mestra a l’Escola Octavio Paz de Barcelona), i Paula Lin i Helena Herranz, alumnes de batxillerat de l’Escola Virolai, com a representants del Fòrum Els Futurs de l’Educació, amb un diàleg a quatre veus, basat en l’experiència pròpia a l’escola i l’institut, sobre els reptes de l’educació d’avui per a construir futurs justos, pacífics i sostenibles des dels centres educatius. 
  • L’H. Sr. Josep Gonzàlez-Cambray, conseller d’Educació de la Generalitat, que va fer la cloenda de l’acte.

La versió en català del Resum executiu de l’informe la podeu consultar aquí.

Resum executiu en català