Tal com estava previst, el passat dimarts 5 de juliol va tenir lloc el side event “ABPxODS: Action-oriented education for the SDGs” organitzat per Catesco juntament amb la Universitat Pompeu Fabra i PBLWorks en el marc del HLPF 2022 de les Nacions Unides.  

LEducació pel Desenvolupament Sostenible (EDS) és una de les fites clau per a l’assoliment de l’ODS4: Educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge durant tota la vida per a tothom, i, al mateix temps, esdevé l’estratègia imprescindible per a avançar en tots els altres Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El side-event va consistir en una sessió dinàmica i online orientada a promoure aquest canvi educatiu cap a pedagogies actives i centrades en l’aprenent, com ara l’aprenentatge basat en projectes – ABP (Project Based Learning – PBL), que equipin els i les joves amb les competències necessàries per a fer front als reptes globals que representen els ODS.  En el context de recuperació de la pandèmia, aquest enfocament d’aprenentatge contribueix a que cap estudiant es quedi enrere, fomentant la inclusió i la diversitat que són clau per l’assoliment de l’ODS4.

L’acte va seguir el següent programa:

 • PRESENTACIÓ a càrrec del Dr. Eduard Vallory (Catesco)
 • Exposició del marc general ABPxODS
  • Marc de la UNESCO: L’educació per al desenvolupament sostenible i les 8 competències clau per a la sostenibilitat. A càrrec de la Dra. Mar Carrió (UPF).
  • HQPBL de PBLWorks: a càrrec del Dr. Bob Lenz (PBLWorks).
  • Dos grups de conversa basats en experiències d’ABP d’educació secundària i superior alineades amb HQPBL, els ODS i les competències clau per a la sostenibilitat de la UNESCO. 
 • Sala  1
  • “Això té tela!” Projecte de 3r d’ESO, Escola Virolai de Barcelona, presentat per l’Adrià Moreno Romanos i la Cristina Costa Quintàs, alumnes de tercer d’ESO, el professor Quique Vergara i la directora de l’escola Sandra Entrena.
  • “Autòpsia de l’objecte del desig” Projecte del grup d’instituts Eduglobal STEM,  presentat per Felip Lorenzo, professor a l’Institut Ca N’Oriach de Sabadell.
 • Sala 2
  • “Refugees” Project of the Institut Montgròs, Sant Pere de Ribes, presentat per la Laura Becerra, professora a l’institut. 
  • “Un repte de disseny d’estudiants: per què les tecnologies HCI poden ser clau en la nostra recerca per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible?” Escola d’Enginyeria, Universitat Pompeu Fabra, presentat per la Prof. Patrícia Santos.
 • Conclusions i presentació dels resultats del Grup de Treball UPF-Catesco sobre les competències clau de la UNESCO per a la sostenibilitat a càrrec de la Dra. Mar Carrió (UPF)
 • Paraules de cloenda per part de PBLWorks, UPF i Catesco sobre les oportunitats de l’Educació per als ODS a través d’iniciatives com ABPxODS per transformar els sistemes educatius.

La sessió, que va acollir participants de diversos àmbits, va contribuir al debat sobre el canvi educatiu i va posar en relleu el valor de l’APBxODS com a estratègia rellevant per al desenvolupament de les competències per a la sostenibilitat que promou la UNESCO. Així mateix,  va obrir la porta a la difusió de projectes referents en l’aplicació de l’aprenentatge basat en projectes pels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i que podeu trobar a la plataforma educarpertransformar.cat.