Project Description

Barcelona, 4 de desembre del 2019

Escola Nova 21, l’aliança iniciada l’any 2016 i impulsada per Unescocat, la Fundació Bofill, la Universitat Oberta de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Obra Social “la Caixa” ha finalitzat amb un acte al CosmoCaixa de Barcelona. 

Aquesta aliança de tres anys que ha promogut a Catalunya el canvi de paradigma educatiu que reclama l’Agenda 2030 de Nacions Unides, culmina demostrant que tot centre educatiu es pot transformar i reclamant un gran acord per actualitzar tot el sistema. Per aquest motiu, ha fet una crida a establir un pla de país per actualitzar tot el sistema educatiu al llarg de la pròxima dècada. La massiva mobilització de docents, famílies i municipis de mig miler de centres ha fet evident la necessitat de generalitzar el canvi de paradigma, mentre que el testatge d’un protocol de canvi intensiu amb una mostra de 30 centres ha provat que tota escola es pot actualitzar.  

L’acte de finalització ha comptat amb els protagonistes d’aquests 3 anys: les escoles impulsores, escoles representants de la Mostra i de les xarxes, els responsables de les entitats promotores, el conseller d’Educació i el president del Parlament. L’acte ha començat amb una intervenció col·lectiva sobre el sentit de la transformació educativa, realitzada per Boris Mir, director adjunt d’Escola Nova 21; Coral Regí, de l’Escola Virolai; Sergi del Moral, de l’Institut-Escola Les Vinyes; Íngrid Ballestar, de l’Institut de Matadepera, i Noa Padín, de l’Escola dels Encants. També s’han exposat els assoliments del programa i s’han fet públics els primers resultats de l’avaluació externa. La cloenda de l’acte ha anat a càrrec del president del Parlament, Roger Torrent, que ha destacat la centralitat del repte de la transformació educativa que estableix l’Agenda 2030 en matèria d’educació. 

L’experiència dels tres anys de treball conjunt amb diversos governs de les administracions educatives i locals ha fet veure que, per aconseguir el 2030 l’objectiu que totes les escoles siguin equivalents en qualitat educativa, calen accions concretes des de polítiques transversals i de llarg termini que vagin més enllà d’una legislatura. Per això es planteja la necessitat d’un gran acord d’actualització educativa que treballi amb els docents i els centres dotant-los de suport, formació, recursos, autonomia i corresponsabilitat, prioritzant aquells d’entorns més necessitats i des d’una acció interinstitucional de les diverses administracions públiques, arrelada a cada municipi.

Podeu reviure l’acte final sencer aquí:

Podeu consultar la nota de premsa de l’Acte de Finalització d’Escola Nova aquí: