Project Description

Barcelona, 4 d’abril de 2017

L’Aliança Escola Nova 21 per un sistema educatiu avançat, impulsada entre altres pel Centre UNESCO de Catalunya-Unescocat, ha comparegut aquest 4 d’abril a la Comissió d’Educació del Parlament de Catalunya, a proposta conjunta de tots els grups parlamentaris. Hi han comparegut Eduard Vallory, president d’Unescocat i director d’Escola Nova 21, i Agnès Barba, directora de l’Escola dels Encants, un dels centres impulsors d’Escola Nova 21.

A la compareixença, on s’ha explicat que Escola Nova 21 és una aliança per promoure a Catalunya l’assoliment de l’Agenda 2030 en matèria d’Educació, s’han citat les paraules de la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, a Repensar l’educació: “El món canvia, i l’educació també ha de canviar. Les societats viuen transformacions profundes arreu, i això exigeix noves formes d’educació per promoure les competències que necessiten les societats i les economies, avui i demà”.

Per això, van afirmar els compareixents, “ens cal una actualització disruptiva del sistema educatiu perquè possibiliti la formació integral de les persones en el context del segle XXI, han afirmat, fent notar que “la incapacitat per prendre decisions serioses sobre l’actualització del sistema educatiu fa que el pes caigui en la sobrecàrrega de treball de molts professionals i centres que, amb poc suport, recuperen o innoven en pràctiques que haurien de ser generalitzades”. 

El president d’Unescocat ha compartit el plantejament de la UNESCO que s’ha d’entendre l’educació com un bé comú i ha assegurat: “La lluita contra la desigualtat és una obligació moral i una necessitat social, i més amb les xifres de pobresa infantil que tenim. No podem tolerar que un infant d’entorn desfavorit tingui 5 vegades més possibilitats de repetir curs que altres infants amb les mateixes competències”. En la mateixa línia, ha dit que no es pot tolerar que “els nens i nenes de 6 anys pensin en un 80% dels casos que una persona brillant és necessàriament de gènere masculí. Perquè si l’educació és empoderament, l’enfonsament d’expectatives produeix el contrari”.

A la compareixença s’ha fet un repàs del primer any de l’aliança Escola Nova 21 i s’ha demanat suport per als centres amb pràctiques educatives avançades i els que avui s’estan transformant, capacitant-los per a un aprenentatge competencial. En aquest sentit, s’ha apel·lat a la unitat dels partits per avançar en el canvi educatiu. “El treball cap a l’horitzó comú d’un propòsit competencial a través dels acords de centres i d’administracions de colors polítics diferents possibilita que el canvi educatiu sigui un objectiu real”, ha assegurat el president del Centre UNESCO de Catalunya.

Tots els grups parlamentaris han mostrat el seu reconeixement a la feina feta en el context de l’aliança Escola Nova 21 i han demanat que la Generalitat es responsabilitzi de fer arribar la transformació educativa a tot el sistema educatiu.

Intervenció inicial de la compareixença