Project Description

Barcelona, 13 i 14 de desembre de 2018

La UNESCO i l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) han organitzat a Barcelona aquest desembre la Trobada Internacional d’Experts sobre el dret a l’educació de les persones refugiades, en col·laboració amb el Centre UNESCO de Catalunya-Unescocat, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. L’educació juga un paper clau a l’hora de proporcionar als refugiats les eines necessàries per al ple desenvolupament de la seva personalitat, la inserció al mercat laboral i la millora dels seus mitjans de subsistència. També resulta clau per a garantir la integració amb èxit, facilitant així una contribució més significativa a les societats i contribuint també a l’acceptació mútua i al respecte amb la població dels països receptors.

La Trobada Internacional d’Experts, que s’ha fet al Palau Reial de Pedralbes, ha reunit representants de països i experts de renom internacional i ha esdevingut una plataforma per a facilitar i enriquir els debats sobre qüestions conceptuals, legals i polítiques en relació amb la protecció del dret a l’educació dels refugiats. S’ha treballat per identificar els reptes als quals s’enfronten els països i les ciutats que acullen un nombre important de refugiats, debatre sobre bones pràctiques del país i mesures polítiques prometedores, així com identificar àrees específiques per orientar i enfortir el suport i debatre les palanques polítiques clau. En el marc de la trobada, es va presentar l’Informe de seguiment de l’educació al món, 2019: «Migració, desplaçaments i educació: construint ponts, no murs»

La trobada va ser inaugurada per la Directora General adjunta per a l’Educació de la UNESCO, la Prof. Stefania Giannini, i va comptar amb la participació de la Dra. Koumbou Boly Barry, relatora especial sobre el Dret a l’Educació de l’Oficina de l’Alt Comissionat pel Dret a l’Educació de Nacions Unides. També van participar-hi el conseller d’Acció Exterior de la Generalitat, Alfred Bosch; la tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz; el cap de Polítiques Educatives de la UNESCO, Francesc Pedró, i el president d’Unescocat, Eduard Vallory.

Aquesta col·laboració del Centre UNESCO de Catalunya-Unescocat amb la UNESCO per l’organització de la Trobada Internacional d’Experts sobre el dret a l’educació de les persones refugiades, és el resultat del treball conjunt d’Unescocat amb la Divisió d’Educació de la UNESCO durant els darrers anys, així com de la contribució amb diversos joves experts que han estat becats per Unescocat. Una d’elles ha format part de l’equip organitzador de la trobada.