Project Description

París, del 12 al 27 de novembre de 2019

La 40a Conferència General de la UNESCO s’ha celebrat a París aquest novembre amb l’assistència de més de dos-cents ministres d’Educació i de Cultura, així com 14 caps d’Estat i de Govern i el secretari general de Nacions Unides. En aquesta trobada biennal, que ha encapçalat la seva directora general, Audrey Azoulay, la UNESCO ha reactivat la seva ambició d’influir en el món d’avui, abordant qüestions actuals i futures. D’aquests problemes, l’educació encapçala la llista de prioritats, motiu pel qual s’ha presentat la iniciativa «Els Futurs de l’Educació», que ja es va llançar el setembre a l’Assemblea General de Nacions Unides.

La Conferència General de la UNESCO és el principal òrgan decisori de l’Organització i on es debaten les principals línies de treball amb els estats membres. Compta amb l’assistència d’entitats i organitzacions de la societat civil que hi mantenen relacions, com és el cas d’Unescocat. Aquesta edició era particularment important, després de la crisi institucional i econòmica que va comportar la sortida dels Estats Units, i la directora general va proclamar que «entrem en un període nou, amb un nou alè». La Conferència ha adoptat la Convenció mundial sobre el reconeixement de les qualificacions de l’educació superior i s’ha presentat el Passaport de Qualificació per a Refugiats i Migrants Vulnerables. La Conferència també ha encarregat a la direcció de la UNESCO que elabori el primer instrument normatiu sobre l’ètica de la intel·ligència artificial.

A l’entorn de la Conferència General també s’hi organitzen esdeveniments paral·lels realitzats per organitzacions internacionals, moment únic per conèixer de primera mà el que fan organitzacions de tot el món en relació amb l’educació i la implementació de l’ODS 4. Una delegació d’Unescocat ha assistit a la Conferència i ha mantingut reunions i contactes amb la responsable de la Secció d’Educació per al Desenvolupament Sostenible, el director de l’Institut d’Educació Superior, el cap de la Secció de Recerca i Prospectiva Educativa i responsables amb qui Unescocat va treballar l’any passat en el projecte d’Educació per a les persones Refugiades. Amb elles es va poder discutir sobre el treball que s’està fent a nivell internacional sobre Educació per als ODS i compartir el que Unescocat està duent a terme sobre transformació educativa, així com el projecte d’educació per als ODS.