Després de tres anys sense que es pogués dur a terme en format presencial, el High Level Political Forum del 2022 ha tingut lloc a Nova York del 5 al 15 de juliol. Aquest any, la reunió principal de les Nacions Unides pel seguiment i la revisió de l’Agenda 2030 i els ODS ha tingut com a temàtica “Reconstruir a partir de la malaltia per coronavirus tot avançant en la implementació total de l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible” i s’hi han dut a terme revisions específiques dels  ODS 4. Educació de qualitat; ODS 5. Igualtat de gènere;  ODS 14. Vida submarina; ODS15. Vida d’ecosistemes terrestres; i ODS 17. Aliances per assolir els objectius. 

El fòrum ha comptat amb la participació de més de 140 representants de diferents països entre els quals sis caps d’estat, més de 130 ministres o primers ministres, així com altres representants de governs, organitzacions intergovernamentals i de la societat civil. D’altra banda, hi han tingut lloc més de 280 Side Events, 19 NVR Labs, i 44 països hi han presentat les seves Voluntary National Reviews (VNRS), amb l’objectiu de facilitar l’intercanvi d’experiències i coneixements, així com mobilitzar la col·laboració de diferents parts interessades per l’assoliment dels ODS. Com en altres edicions, Catesco ha participat en el fòrum amb una delegació composta pel president, Eduard Vallory, i la directora, Marina Gay, que han aprofitat l’estada per enfortir les relacions amb altres organitzacions dins el Major Group d’NGOs de Nacions Unides, així com mantenir contacte amb organitzacions del Women’s Major Group. A més a més també ha participat al programa paral·lel organitzant el Side Event  “ABPxODS: Action-oriented education for the SDGs” conjuntament amb  la Universitat Pompeu Fabra i PBLWorks

En  un context marcat per la pandèmia, la guerra a Ucraïna, les conseqüències sense precedents del canvi climàtic, i retrocessos en drets de les dones, el president de l’ECOSOC, el Sr. Collen Vixen, va inaugurar el fòrum amb un missatge esperançador tot i les circumstàncies, encoratjant a prioritzar l’accés equitatiu a les vacunes, fer front a les  crisis climàtica, alimentària i energètica, augmentar les inversions en protecció social i sanitària, especialment per les dones, i revisar l’accés al finançament pels països en vies de desenvolupament. 

Pel que fa a l’ODS 4 “Educació de qualitat”, es va fer evident el repte global de transformar els sistemes educatius per a fer front als reptes que afronta la humanitat i el planeta, i per a que l’educació esdevingui un bé públic i comú, a l’abast de tots els éssers humans. En aquest sentit, la Transforming Education Summit que es durà a terme en el marc de l’Assemblea General de NU aquest setembre va destacar com la fita clau per aquest compromís global pel canvi educatiu. Alhora, la sessió va fer aflorar discrepàncies importants en el desenvolupament econòmic, l’accés a la tecnologia i les prioritats de planificació nacional entre diferents països. A més a més, entre altres aspectes, es va subratllar la necessitat d’establir unes condicions de treball dignes dels docents, superar la bretxa digital i  combatre la corrupció per finançar l’educació. En aquest sentit, destaquen les paraules del comissari de la TES-UN de setembre, el Sr. Leonardo Garnier, que feia una crida a “reimaginar i transformar l’educació en un procés apassionat i rigorós d’autodescobriment i autodesenvolupament  individual i col·lectiu, de manera que cada alumne  tingui l’oportunitat de prosperar en tots els sentits”. 

L’ODS 5 “igualtat de gènere” va protagonitzar les sessions del tercer dia.  Els participants van debatre sobre els reptes que calia superar per assolir la igualtat de gènere i es va recalcar la importància dels  pressupostos a nivell nacional amb perspectiva de gènere, de l’accés a la salut sexual i reproductiva, d’ acabar amb la divisió de gènere digital, garantir l’accés a l’energia per a dones, assegurar representació femenina en tots els nivells de governança, així com la importància del rol de l’home en promoure la igualtat de gènere. 

Durant la sessió de l’ODS 17 “aliança pels objectius” es va posar èmfasis en  dos  aspectes diferents: el finançament d’una resposta ferma a la crisi econòmica i la inversió en ODS, i en mobilitzar i compartir coneixements en ciència, tecnologia  per maximitzar-ne els beneficis. 

Finalment, les intervencions de les diferents delegacions durant l’adopció de la Declaració Ministerial que s’havia estat negociant durant els sis mesos previs, van revelar certes discrepàncies pel que fa els drets sexuals i reproductius de les dones, l’exclusió de la referència al dret inalienable al desenvolupament i a les responsabilitats comunes però diferenciades, i sobre el paper dels migrants en l’assoliment de l’agenda pel desenvolupament sostenible. 

Traduccions pròpies

Discurs L. Garnier sobre l’ODS4 (CAT)
Background note ODS4 (CAT)