Project Description

El Centre UNESCO de Catalunya-Unescocat ha impulsat una aliança d’escoles i entitats de la societat civil per la transformació educativa, responent a l’Agenda 2030 de Nacions Unides i a la crida de la UNESCO a la participació de tots els sectors en un procés inclusiu per possibilitar el canvi de paradigma educatiu. L’objectiu d’aquest canvi és que tot infant, independentment del seu context i condicions, pugui gaudir en qualsevol centre del Servei Educatiu de Catalunya d’experiències d’aprenentatge empoderadores i rellevants que li permetin desenvolupar el seu projecte de vida amb dignitat, sentit i benestar.

L’aliança, que s’anomena Escola Nova 21 – Aliança per un sistema educatiu avançat, agafa la referència del moviment de l’Escola Nova de principis del segle xx i la vincula amb els reptes del segle xxi. Es va constituir el gener aplegant Unescocat, la Fundació Jaume Bofill i la Universitat Oberta de Catalunya, i el mes de març s’hi va sumar la Fundació «la Caixa». La presentació a la premsa es va fer el 21 d’abril del 2016 al CosmoCaixa de Barcelona, juntament amb directores i directors de 25 escoles i instituts amb pràctiques educatives avançades, i el suport de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (FAPaC), de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i de la Fundació FemCAT. 

El programa s’ha proposat consolidar els projectes educatius d’aquests 25 centres, estendre el seu exemple i contribuir a fer avançar el conjunt del sistema educatiu cap a una actualització similar, des de la visió compartida d’escola autònoma, competencial, inclusiva i amb aprenentatge globalitzat.

Per això el programa vol acompanyar i capacitar els centres i els seus equips per dur a terme aquesta transformació, aprofundint en el propòsit de l’educació i en el coneixement de què és una escola avançada, quines són les metodologies que es fonamenten en el que ja sabem sobre l’aprenentatge i quines etapes cal anar superant per tal de fer un canvi efectiu i durador. 

La iniciativa Escola Nova 21 vol promoure durant tres cursos lectius aquest procés de transformació profunda, sistemàtica i planificada. Vol fer-ho amb la complicitat i el suport de centres de referència educativa que ja porten a terme pràctiques educatives avançades i que són agents de canvi que poden orientar. També vol fer-ho assessorant i formant equips directius i mestres i professors, compartint espais, tant presencials com en línia, de coneixement i formació, i fer-ho en aliança amb col·lectius i institucions de tot el país que comparteixen aquest desig de transformació de l’educació.

Així doncs, el 21 de maig de 2016 es va presentar públicament el programa Escola Nova 21 en una Jornada al CosmoCaixa de Barcelona. A l’acte hi van assistir més de 400 persones, representants d’escoles, que van debatre sobre pràctiques educatives fonamentades en els principis de l’aprenentatge i en què consisteix el procés de transformació d’un centre educatiu. També es va informar dels passos a seguir per formar part de la iniciativa i com es desenvoluparà el procés de selecció. L’acte també va comptar amb l’assistència de diverses personalitats, entre les quals la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, i el conseller de Salut, Toni Comín.

A l’acte hi van intervenir els responsables de les entitats que componen l’aliança: Eduard Vallory, president del Centre UNESCO de Catalunya-Unescocat i director de l’Aliança Escola Nova 21; Ismael Palacín, director de la Fundació Jaume Bofill; Josep A. Planell, rector de la Universitat Oberta de Catalunya; Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació “la Caixa”, i la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, que va ser l’encarregada de la cloenda.

Fotografies de la Jornada

Intervenció d’Eduard Vallory a la Presentació d’Escola Nova 21