Project Description

Nova York, del 9 al 18 de juliol del 2019

El High Level Political Forum (HLPF) del 2019 ha tingut lloc a Nova York dels dies 9 al 18 de juliol. El HLPF és organitzat anualment per l’ECOSOC i representa l’espai de més alt nivell que preveu l’Agenda 2030 adoptada per l’ONU per a monitorar la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

En aquest espai de debat i seguiment dels ODS hi participen els governs dels estats membres de l’Organització, a través de delegacions ministerials dels ministeris implicats en els Objectius avaluats, però també compta amb una àmplia participació d’organismes i institucions internacionals, així com de representants de la societat civil relacionada, entre els quals Unescocat.

Aquest 2019 és el tercer any que es revisen els ODS i es tanca un primer cicle de revisió i seguiment dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible. Enguany s’han revisat els ODS 4 (Educació), 8 (Treball digne i creixement econòmic), 10 (Reducció de les desigualtats), 13 (Acció climàtica), 16 (Pau, justícia i institucions sòlides) i 17 (Aliança pels objectius). Així mateix, Nacions Unides ha aprofitat per analitzar i millorar aquest mecanisme de revisió dels ODS, en ser la primera vegada que es tancava el cicle a través del HLPF. Per aquest motiu, durant el desenvolupament del High Level Political Forum s’ha difós una enquesta perquè els participants fessin balanç de com el HLPF ajuda a la consecució del desplegament de l’Agenda 2030. Els primers resultats es van presentar durant les sessions de l’últim dia del HLPF, el 18 de juliol, sota el nom de «Lessons learned from the first cycle of HLPF and Messages for 2019 HLPF Summit: What should Heads of State and Government know and how can we improve the HLPF?» Es poden consultar els resultats complets aquí.

La sessió sobre l’ODS 4 (“garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge al llarg de la vida per a tothom”) va ser especialment important, perquè l’educació es visibilitza com una condició de possibilitat d’assoliment del conjunt dels ODS. Així, la Directora General Adjunta de la UNESCO, Stefania Giannini, va afirmar que “l’educació per al desenvolupament sostenible i la ciutadania global formen part d’aquest ambiciós projecte per fomentar en els nens i nenes un sentiment de pensament crític, respecte i dignitat humana”. 

Com en les dues edicions anteriors, Unescocat ha participat en el High Level Political Forum amb una delegació composta pel director i el president de l’entitat, per la seva condició d’entitat amb estatus consultiu especial amb el Consell Econòmic i Social (ECOSOC) de Nacions Unides. A banda d’assistir a les sessions dedicades als diversos ODS i a alguns esdeveniments paral·lels, també es van reunir amb responsables de l’ECOSOC i del Departament de Comunicacions Globals de l’ONU, amb qui van compartir el treball que Unescocat està duent a terme sobre transformació educativa i, concretament, el projecte d’educació per als ODS.