20 de juny de 2021

Catesco és escollida ambaixadora dels Xiquets de Valls el 20 de juny en un acte a la Plaça del Blat de la capital de l’Alt Camp. Cada any la ciutat de Valls a través de la Comissió Xiquets de Valls, en què participen les dues colles castelleres locals –la Vella i la Joves–, escull l’Ambaixador o Ambaixadora dels Xiquets de Valls: la persona, entitat, institució o empresa que ha contribuït a projectar els bicentenaris Xiquets de Valls fora de la pròpia ciutat on van néixer.

Enguany les dues colles, integrades per unes 500 castelleres i castellers cadascuna, han decidit que el reconeixement recaigui en la nostra associació, CATESCO.

Encara amb el nom de Centre UNESCO de Catalunya, l’entitat va ser clau en l’impuls de la candidatura dels Castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, un paper que la Comissió Xiquets de Valls considera que no ha estat prou visibilitzat. Des d’aquella proclamació el 2010, els Castells han obtingut un major reconeixement universal. Si bé és cert que les institucions de la ciutat de Valls van tenir un paper clau en aquell nomenament, també el va tenir-la societat civil, personificada en aquest cas en el que aquell moment era el Centre Unesco.

La UNESCO va reconèixer els castells com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2010, perquè “reforcen la cohesió social i promouen el respecte pel diàleg cultural i la creativitat humana”, valors que són del tot vigents i més rellevants que mai davant dels reptes globals que afronta la humanitat. 

El 2020 i aquest 2021, les colles Castelleres han estat durament afectades per les restriccions de la Covid-19. Tot i així, amb la superació de la pandèmia, es va recuperant el ritme d’assajos i diades. Pel que fa la ciutat de Valls, han pogut dur a terme una prova pilot el dia de Sant Joan, 24 de juny de 2021, amb un pilar de 5 de cada colla local, per a encetar una temporada que culminarà en la diada de Santa Úrsula a l’octubre del 2021. 

Acte institucional

Catesco va ser convidada a l’acte públic de reconeixement institucional el diumenge 20 de juny a la plaça del Blat, on hi va assistir la directora de l’entitat, la Sra. Marina Gay. L’acte fou presidit per l’Alcaldessa de Valls, la Sra. Dolors Farré, junt amb la presidenta i el cap de colla de la Colla Joves i el president i el cap de colla de la Colla Vella. Així mateix, de forma prèvia a l’acte públic, la directora de Catesco va signar el llibre d’honor de l’Ajuntament de Valls.

Reviu les imatges de l’acte: