En el marc de la 77a Assemblea General de Nacions Unides (NU) del setembre de 2022, el Secretari General, Antonio Guterres, ha convocat la Transforming Education Summit (TES). Una cimera que pretén mobilitzar l’ambició política, l’acció, les propostes i la solidaritat per a transformar l’educació davant de tres grans reptes: aglutinar esforços per a superar les pèrdues d’aprenentatge relacionades amb la pandèmia; reimaginar els sistemes educatius per al món d’avui i de demà; i revitalitzar els esforços locals i globals per a assolir l’ODS4.

Els passats dies 28, 29 i 30 de juny, la seu de la UNESCO a París va acollir la Transforming Education Pre-Summit amb l’objectiu de crear una entesa compartida sobre els elements clau de la transformació educativa i d’elaborar els continguts inicials de la cimera que tindrà lloc a Nova York aquest setembre. 

Més concretament, la Pre-Cimera ha ofert un fòrum inclusiu i obert on els països que han avançat les seves consultes nacionals han pogut presentar-ne els resultats preliminars i compartir els elements clau del seu compromís de transformar l’educació; s’ha pogut aprofundir en els 5 Eixos d’Actuació Temàtics, sobre els quals s’han presentat iniciatives i se n’han explorat possibles coalicions per adreçar aquelles àrees que necessiten més atenció; i finalment, ha servit  com a fita clau cap a un moviment global per l’educació, oferint una plataforma on països amb experiències de referència i dirigents educatius, així com infants i joves, famílies i docents han pogut compartir la seva visió i unir forces. 

Tots els diferents actors que hi han participat han coincidit en la urgència de canviar el paradigma: ja no n’hi ha prou amb reformar l’educació, és necessari transformar-la, fent especial atenció a la inclusió, la qualitat educativa, el rol dels docents, la connectivitat digital i un finançament adequat i innovador com a aspectes clau. 

Catesco va assistir a les sessions plenàries de la Pre-cimera i va tenir ocasió d’intercanviar visions i experiències amb els assistents, així com amb referents de l’àrea d’educació de la UNESCO, com el director d’innovació i futur de l’aprenentatge, el Sr. Sobhi Tawil, o el Prof. António Sampaio de Nóvoa, president del comitè de recerca i de redacció de la Comissió Internacional sobre els Futurs de l’Educació de la UNESCO i rector honorari de la Universitat de Lisboa, entre altres.